Unde sunt politicienii cu viziune?

Urmaresc cu interes zilele acestea interminabilele discutii despre bugetul de stat pe 2010. Am auzit o gramada de pareri, fie ale politicienilor aflati la putere, fie ale politicienilor din opozitie, fie ale oamenilor de afaceri, si cred ca populatiei ii este foarte greu sa inteleaga cu adevarat ce se intampla. De aceea, incerc astazi sa trag eu cateva concluzii si sa le expun cat mai pe intelesul oamenilor.

Concluzia principala este ca bugetul pe 2010 prezentat de guvernul Boc este un buget birocratic, facut de secretarii de stat din ministere, care tine cont de conditiile din acordul cu FMI. Este un buget pasiv, construit ca reactie la ce se intampla in interiorul si in exteriorul tarii si nu incearca sa porneasca motoarele de crestere economica.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu exista bunastare si crestere a nivelului de trai fara crestere economica. Iar cresterea economica se obtine pornind si ambaland doua motoare principale: exporturile si investitiile interne. Bugetul pentru 2010 se bazeaza pe un singur motor, cresterea exporturilor. Prin cresterea exporturilor, guvernul Boc spera sa obtina un Produs Intern Brut (PIB) cu 1,3 % mai mare decat in 2009. Insa aceasta crestere a exporturilor se bazeaza exclusiv pe ce fac altii, adica pe inceperea iesirii din criza a Vestului si pe intarirea euro in raport cu leul (un leu slab ajuta exportatorii). Cum stimuleaza guvernul roman exporturile? Nu stim. N-am auzit de vreun plan care sa implice Eximbank sau alte masuri de sprijin pentru exportatori.

Cat priveste al doilea motor principal de crestere economica, investitiile interne, aici e jale. Acestea nu numai ca nu cresc, asa cum ar trebui, ci chiar scad comparativ cu 2009, de la 3,3 miliarde lei la 2,9 miliarde lei. Daca cu banii din 2009 n-am construit mai nimic, va dati seama ce vom face in 2010, cu fonduri si mai putine. In schimb, constatam ca avem o crestere la cheltuielile de personal, de la 15,3 miliarde lei anul trecut, la 16,9 miliarde lei anul acesta. E de neinteles cum, inghetand pensiile si salariile si dand afara 100 de mii de bugetari, guvernul nu reuseste sa reduca cheltuielile de personal si sa gaseasca bani pentru investitii. Nu putem sa plutim agatati de-o scandura (banii de la FMI) pana cand vin occidentalii si ne scot de ciuf afara din apa. Trebuie sa incercam si noi sa inotam putin.

Problemele acestea le-am semnalat inca din martie 2009 pe blogul meu. Scriam atunci ca trebuie neaparat sa facem investitii si sa scadem cheltuielile bugetare daca vrem sa nu ne afundam in criza. Si spuneam ca reducerea cheltuielilor de personal este dureroasa, dar ca ea trebuie facuta cat mai din timp, ca sa nu ne doara si mai rau mai incolo. Pentru astfel de decizii e nevoie, insa, de politicieni cu viziune, care isi pot imagina cum trebuie sa functioneze lucrurile peste cativa ani. Politicieni care pot gandi ceva mai departe decat de unde facem rost de bani ca sa platim pensiile si salariile luna aceasta. Este nevoie de politicieni curajosi, care pot sa sacrifice binele lor imediat pentru un bine general de peste cativa ani. Are Romania astfel de oameni politici?

Reclame

20 răspunsuri

 1. Domnule Mitrea daca considerati ca bugetul este facut avandu-se in vedere acordul cu FMI atunci cum va explicati ca bugetul administratiei prezidentiale este foarte mare fata de anii din urma, bugetul doamnei Udrea este foarte mare pt salarii prime, bugetul lui Videanu este foarte mare etc,si de ce numai omul de rand trebuie sa inteleaga ca este criza? pentru cei din guvern, presedinte si parlament nu este criza? numai prostimea trebuie sa sufere intotdeauna nu?

 2. bani sa fie. ca politicienii stiu ce sa faca. 🙂

  succesuri

 3. Domnule MIRON,

  Va contrazic, bugetul guvernului Domnului Emil BOC corespunde nivelului economic actual a ROMANIEI si este o consecinta a incompetentei guvernarilor de dupa dec. 1989.

  In ROMANIA s-au cheltuit banii statului fara responsabilitate ajungându-se la anomaliile cu pensiile, salariile fara corespondent, agentiile, sistemul sanatatii, invatamântul, etc.

  Nu mai este timp sa facem istorie, trebuie actionat in cunostiinta de situatie.

  Numai o repozitionare corecta a statului national pe principii corecte poate rezolva bugetul national si diminua caderea ROMANIEI.

  Guvernul Domnului Emil BOC a elaborat strategia inca din guvernarea precedenta cu lansarea unor legi prin asumare, trebuie continuat.

  REFORMA este la fel de importanta, in acest scop se vor gasi resurse financiare suficiente pentru o solidaritate moderna si nu asistarea actuala.

  Un exemplu pentru sanatate este necesar dizolvarea sistemului actual, o casa unica CNAS inlocuita prin casele de asigurari de sanatate.

  Prestatia este monotorizata, evaziunea fiscala diminuata, modernizarea sistemului asigurata.

  Impozitul de solidaritate este imperatif, trebuie urmat exemplul FRANTEI.

  Aux termes de l’article 885 E du CGI, l’assiette de l’ISF est constituée par la valeur nette, au 1er janvier de l’année considérée, de l’ensemble des biens, droits et valeurs imposables.

  Impôt de solidarité sur la fortune

  Tranches Taux

  1. Jusqu’à 790.000 EUR 0%

  2. Fraction de 790.001 à 1.280.000 EUR 0,55%

  3. Fraction de 1.280.001 à 2.520.000 EUR 0,75%

  4. Fraction de 2.520.001 à 3.960.000 EUR 1,00%

  5. Fraction de 3.960.001 à 7.570.000 EUR 1,30%

  6. Fraction de 7.570.001 à 16.480.000 EUR 1,65%

  7. Fraction égale ou supérieure à 16.480.001 EUR 1,80%

  Si sigur o recomandare Domnului MIRON, a revedea utilizarea „Les deniers publics” de o maniera judicioasa in exploatare si nu prin concesionare.
  Aceasta poate conduce la crearea de mii de locuri de munca, ordine si disciplina

  Mai putem gasi resurse si din regândirea „Societati informationale” la nivel local si national.

  Domnule MIRON,

  Sa fim sinceri, ROMANIA este un stat feudal in curs de feudalizare generala, gândirea Ion ILIESCU a fost ameliorarea sistemul ceausist.

  Presedintele Romaniei, constient de aceasta situatie a declansat REFORMA si MODERNIZAREA ROMANIEI, trebuie sa fim solidari si nu cârcotasi.

  Bien Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  Geneve

 4. Stateam deunazi si ma minunam cum de reusesc cate unii sa aiba suficient timp la dispozitie sa faca ce-i taie capul. Recunosc ca ma incearca o usoara invidie si ca sunt tentat sa cred ca nu-mi dramuiesc eu timpul cum trebuie.
  Iaca spre exemplu, Adrian Nastase. Ori tasteaza repede, ori…
  Mai multe aici… http://www.tupeu.ro

 5. Uite-aşa mă duce gândul.

  România de azi trăieşte drama lupoaicei în călduri curtată de o haită de pekinezi pofticioşi (Guvernul) în căutarea unei rampe de poziţionare la o gaură disproporţionată dimensional în raport cu „geometria masculină”, în condiţiile în care dulăii dominanţi
  se-n(cur)că-ntre ei pe pajiştea politică cu iarbă sintetică.

  P.S. Hooo la oase ramoliţilor !

 6. e un comentariu bun. Observatiile sunt corect. Filosofia bugetului poate fi rezumata astfel: indeplinim conditionalitatile FMI, transferam costurile crizei asupra unor categorii (pensionarii, bugetarii) si in rest ne rugam la Dumnezeu ca economia mondiala sa iasa din criza…

 7. @
  Adrian Nastase

  “Romania dupa Malta – volumele 6 si 7”

  Vrabia malai viseaza, sunteti terminat domnule Adrian Nastase, geoana se retrage la bostanaria din DABULENI, iliescu la manastire, hrebenciuc deschide un bordel la BACAU.

  Sunteti batrân, Nostalgia,

  „Il faut être jeune pour savoir vivre sans nostalgie. Plus tard, on se raccroche à toutes sortes de sentiments : des bons, des mauvais. A ce qui n’est pas très sain. Un renouveau.”

  Cordialement

 8. asta e naspa cu blogurile oamenilor politici , nici macar aici nu pot sa nu fie ipocriti..

 9. Cum vi se pare postarea MITREA, de pe http://movvom.blogspot.com/? V-a nimerit cu ceva?
  Doamne-v-ajută!

 10. Comemorare

  Astăzi se-mplinesc 1566 de zile de când iubitul Preşedinte BĂSESCU a inaugurat podul de la Mărăcineni în urma a 10 bătălii conduse magistral.
  În treacăt amintesc că tot azi, în 1475, un oarecare ştefan cel mare a făcut ceva turcilor la Podul Înalt că-i ustură ş-acum în fund(ul) istoriei, numitul luându-l în suli(ţă) şi pe SULEIMAN care s-a jurat să nu mai calce p-acolo !

 11. Am schitat mai jos o analiza politica a situatie PSD astazi. Cine va conduce partidul?
  http://www.pointpa.ro/blog/2010/01/08/analiza-politica-8-01-2010-psd-la-rascruce/

 12. Oare,faceti parte din lumea politicienilor fara viziune.
  In partid vreau sa va spuneti,si sa impuneti chiar,viziuni doctrinare de conducere sau de pozitionare a partidului.
  Despre buget,vai de noi prostimea.

 13. Cei care au fost comunisti si au facut parte din rangul 2, stil geoana, nastase s.a. nu pot avea viziune politica si reforma ofcina actuala.

  REFORMA inseamna DIZOLVAREA ofcinei si crearea unui adevarat partid social democrat europeean.

  Un iliescu sau hrebenciuc gasesc in ofcina umbrela de serviciu, protectia de justitie.

  Cu un diaconescu sau altul ca el nu se rezolva problema, ofcina este putreda si plina de fosti comunisti imbâcsiti de o doctrina mincinoasa si depasita.

  Domnule MITREA,

  Daca puteti sa faceti menajul in acest harem de borfasi este bine, va urez succes altfel va pierdeti timpul cu vanghelismele si prostanacii care au metastazat ofcina

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU

  GENEVE

 14. cristian diaconescu :

  Data naşterii: 02.07.1959

  1983-1985-Judecator, Judecatoria Sect. Agricol Ilfov

  1985-1989-Judecator, Judecatoria Sect.4, Tribunalul Mun. Bucuresti.

  Dece nu se gaseste un candidat nascut mai recent si nu un fost membru PCR care a judecat multe cazuri de opozanti a regimului comunist.

  Cine a fost tatal acestui arivist ?
  Un al caz de OLTEANU de la PNL sau nastase.

 15. Stefan Radoveanu
  Marinarul este bun ca nu a fost comunist,nu!
  Ce penibili pot fi unii, si cum judeca!.La P.S.D. gasesti multe ce nu-ti plac,dar la celelalte partide,poti gasi ceva.Ia sa te vad. Poti scrie si in araba daca stii.

  • Una este sa fii judecator si sa judeci dezidenti si alta sa fii chiar membru de pcr si sa navighezi pe mari si oceane.

   Si precizarea Domnul Traian BASESCU exceleaza in evolutia sa politica pe când cei din psd au ramas conservatori regimului trecut.

 16. Vira stânga

  La CSM stă steagu-n bernă
  Aşa cum preş.TB a poruncit.
  Ilegalişti, jos capul de pe pernă,
  Veni-va tot ce Marx a prorocit !

 17. @
  gEOANA;

  „La différence entre le génie et la bêtise, c’est que le génie a des limites.”

  gEOANA a depasit toate limitele chiar si cele a bunei cuvinte.

  La ofcina psd, ma intreb cum se poate regasi Domnul Miron Mitrea ?

  Cred ca cel mai indicat pentru a crea o adevarata social democratie in ROMANIA este Domnul Miron Mitrea.

  Si pentru cei care vor vota NU bugetul,

  „La gestion de l’économie n’est ni de gauche ni de droite. Elle est bonne ou mauvaise… Ce qui compte, c’est ce qui marche.”

  spunea Tony Blair

  Pacatul ofcinei psd ISTE,

  „Celui qui ne prévoit pas les choses lointaines s’expose à des malheurs prochains.”

 18. Rasfoind ziarele online,am dat peste acest anunt umanitar,un strigat de ajutor al unui copil nevinovat,de numai 6 ani.Un simplu apel telefonic,la 0900 900 273,o va aduce pe Alexa mai aproape cu 3 Euro de sfarsitul suferintei! Exista si conturi in euro si in lei la mai multe banci,la cele de care ne impiedicam,zilnic,in drumul nostru sau unde platim o factura de telefon cu mult mai mare decat 3 euro! EU AM SUNAT! Si am sa mai sun!Oare cati dintre noi nu au scos azi 3 euro din buzunar pentru un pachet de tigari si o cafea? Va multumesc!trimiteti acest link la prietenii vostri sau oriunde este posibil sa sensibilizam oamenii!: alexav.ro/

 19. La Multi Ani, domnule Mitrea!

  Semnalez cateva aspecte dintr-o analiza a lui Teodor Rudnitchi pe tema modului in care politicienii s-au raportat la constructia bugetara:

  „Pentru a relansa economia este nevoie de viziune si de curaj, fiind necesare si masuri mai putin populare. Iar lui Emil Boc ii lipsesc aceste calitati”.

  Epoca administratorilor care spuneau “acestia sunt banii, doar atat putem sa distribuim” a apus. TE-AM ANGAJAT IN FRUNTEA GUVERNULUI TOCMAI PENTRU A FACE BANI.

  In conditiile in care Comisia Europeana este gata sa tolereze deficitele bugetare mari ale statelor in numele relansarii economiei, este inadmisibila scaderea bugetelor pentru investitii, motorul relansarii economice.

  Un manager de companie incearca sa caute solutii pentru ca firma pe care o conduce sa isi creasca macar cota de piata, daca nu si cifra de afaceri. Un Guvern ar trebui sa dovedeasca faptul ca este cel mai bun administrator, cel mai bun manager din economia unei tari, nu sa anunte ca nu face nimic din lipsa banilor.

  „Guvernul Boc este pe cale sa repete o greseala de administrare a economiei romanesti: in loc sa caute solutii care sa duca la cresterea economiei, se limiteaza la a imparti matematic slabele venituri”.

  „Fara a incuraja agentii economici, ne vom trezi si in anii viitori ca din buget nu se poate imparti decat saracia”.

  „Guvernul Boc nu face decat sa repete, in vreme de criza, greselile pe care le-a facut guvernul Taricenu in vreme de expansiune economica. Vrea sa aplice asa-numite masuri prociclice, adica sa inventeze impozite si taxe tocmai atunci cand ar trebui sa le scada pe cele existente pentru ca economia sa se poata relansa. Este o imensa greseala pe care guvernul Boc este pe cale sa o comita” (ex. mentinerea impozitului minim, taxa pe fapt-food, programul prima casa):

  http://www.bloombiz.ro/finante/bugetul-de-stat–imensa-greseala-a-guvernului-boc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: