Clasa politica da examen la “Spiru Haret”

Scandalul “Spiru Haret” a aratat inca o data ca noi, clasa politica actuala, nu putem sa ne ridicam la nivelul vremurilor pe care le traim. Ca nu putem sau nu vrem sa luam decizii importante, daca ele ne costa voturi. Nu conteaza cat de mult pot contribui solutiile respective la insanatosirea societatii noastre grav bolnave, ci conteaza daca aceia care sunt nemultumiti de solutiile respective sunt multi sau putini, daca sunt slabi sau puternici, daca ies la vot sau nu ies la vot.

Cazul “Spiru Haret” putea sa fie unul extrem de simplu daca marii barbati politici ai tarii lasau o femeie sa-si duca pana la capat treaba inceputa si nu sareau s-o trimita metaforic la cratita, fie prin interventii televizate, fie prin sedinte de partid. Dar in capul politicienilor a incoltit imediat ideea ca miile de studenti nefericiti pentru ca li se anuleaza diplomele vor fi un electorat mult mai motivat sa iasa la vot decat restul populatiei, care e mai preocupata acum de salarii si locuri de munca decat de ce se intampla la “Spiru Haret”.

Si, pana la urma, ce se intampla la “Spiru Haret”? Ministrul a constatat ca se dau exagerat de multe diplome, ca e a doua universitate din lume ca numar de absolventi si ca multi dintre acesti absolventi au terminat, de fapt, facultati neacreditate. Adica facultati pentru care ministerul nu garanteaza ca au fost capabile sa scoata specialisti in domeniile respective. Cu alte cuvinte, daca un absolvent al unei astfel de facultati ar avea pe mana, ca inginer sau doctor, vietile unor cetateni, Dumnezeu cu mila.

In cazul “Spiru Haret”, absolventii sunt de trei categorii. Sunt, in primul rand, absolventii facultatilor acreditate, care nu au nici o problema, facultatile si diplomele lor sunt recunoscute de minister, si, drept urmare prezinta aceleasi garantii ca oricare absolvent de facultate acreditata din Romania, de stat sau particulara. Apoi sunt absolventii facultatilor neacreditate care au invatat si si-au dat examenele, dar si absolventi ai facultatilor neacreditate despre care nu se stie daca au dat pe la vreun examen. Pentru aceste ultime doua categorii a cerut ministrul Ecaterina Andronescu, pana sa fie bagata in sedinte, repetarea examenului de licenta. Cei care au invatat si si-au dat examenele pe bune au tot dreptul sa fie nemultumiti, dar nu si speriati. Ei au invatat, deci, teoretic, n-ar trebui sa se teama de un nou examen. Cei care n-au dat examenul pe bune sunt, evident, cei mai nervosi, speriati si, prin urmare, motivati sa-i voteze pe salvatorii lor.

Un lucru trebuie sa fie clar aici: cine a absolvit o facultate neacreditata si-a asumat riscurile de rigoare. Daca au fost pacaliti de cei de la facultate ii pot da in judecata, dar nu pot pretinde ca masura reparatorie recunoasterea diplomei. Taxele mai mici decat la alte facultati nu le-au dat de gandit? Cand vreau sa cumpar un lucru si acesta este mai ieftin decat valoarea lui de piata nu ma gandesc ce defectiuni ar purea ascunde?… Oricum, statul poate fi acuzat ca a tolerat existenta acestor facultati si, din acest motiv, acordarea sansei de a da din nou examenul este corecta. Dar in nici un caz nu pot fi lasate lucrurile asa cum sunt. Asta daca ne pasa de lege in Romania, de existenta unor reguli, a unor principii si de milioanele de romani care le respecta. Daca noi, politicienii, de dragul unor voturi, le aratam oamenilor corecti ca legile, regulile si principiile nu conteaza, suntem principalii raspunzatori de distrugerea credibilitatii statului roman si a viitorului Romaniei.

Reclame

67 răspunsuri

 1. […] Miron Mitrea Puteti urmari discutiile pe marginea acestui articol abonandu-va la RSS 2.0 feed. Puteti lasa un comentariu, sau adaugati link pe site-ul dvs. […]

  • În toată această mascaradă regizată de dna Andronescu se ascunde un motiv simplu: banii !!!…Sindicatele din învaţământ cer bani,la stat locurile fără plată sunt puţine, cele cu bani au taxele mult mai ridicate, profesorii te ajută să iei un examen, dar nu degeaba, cei ce doresc să înveţe s-au dus unde e mai ieftin, nu toţi au salarii in Euro, iar nenorociţii de la USH au refuzat să plătească sumele cerute de cei care au “pâinea şi cuţitul”.Acesta este adevăratul motiv al nebuniei. Examene cu şpagă s-au luat şi se vor mai lua, indiferent de forma de învaţământ, ca-şa-i românul. Ţara s-a imparţit în două: cei ce au diplome de la stat şi cei ce au, sau nu au, diplome de la USH. Cei ce au diplome de la stat spun: noi suntem adevaraţi, noi am invăţat de ne-am rupt, noi suntem adevăraţii inginerii ai ţării, deşii lucrează pe posturi de cofetari, vînzători, etc., oricum fară nici o legatură cu meseria la care au diplomă. Nu mai spun că sunt multe şi marunte facultaţi, altele decât USH, care au existat şi care unele chiar au şi dispărut. Cu acestea dna Andronescu nu are nici o problemă: totul este OK. Totul se învârte în jurul USH. De ce?-Sunt prea mulţi bani, ăştia au prea mulţi bani, iar noi nu avem să marim salariile. Fiindca nu cred că ia apucat usturimea de incapacitatea românilor absolvenţi de USH. Oricum ar trebui să ne usture de mult, pe noi ca români, faptul că nu prea avem indemânarea altor popoare, că deşii avem acelaşi ADN cu restul europenilor, suntem la distanţă din multe puncte de vedere de aceştia. Probabil tot din cauza USH. Ce inseamna o diplomă falsă? Una facută cu cerneală şi cu un pix, acasa? Cred că aia este falsă. O diploma se poate lua cu bani. Aşa se spune. Dar diploma este adevarată, fals este posesorul. Am putea numara câţi “diplomaţi” sunt falşi ? Cam greu…ar trece mulţi ani. Am putea numara câţi au doctoratul in România? Tot greu, probabil sute de mii, dacă nu chiar milioane. In afara de un numar mic din cei cu doctorat care chiar au lucrări de referinţă, restul sunt copy-paste. O fi adevarat, ce ziceţi? Dna Andronescu nu graieşte despre acest subiect nimic. Tot din cauza USH. Să ne imaginăm că toţi cei 20 milioane de români sunt posesori de diplome universitare…Vreţi? Cine va avea loc de muncă? Eu cred că tot ăia care au actualele locuri de muncă.
   Locurile se vor ocupa pe baza de pile, cunoştinţe, relaţii, iar unde chiar trebuie să fii pregatit, pe bază de interviu. Cine trece de un interviu? Numai cei care au invăţat, indiferent la care facultate, la stat sau particular, la zi sau la ID. Restul ce fac? Urla la OTV cât sunt ei de pregătiţi, şi nu-i baga nimeni în seamă! Sunt indignaţi că lucrările sunt trimise pe internet, auzi… fără hârtie, fară antet, fară supraveghetori umani, la USH sunt minitorizaţi video, chiar ştiu să lucreze pe calculator, în comparaţie cu persoanele mai în vârstă (ingineri cu “experenţă”) care nu gasesc nici butonul de pornire. Iar la ID, chiar dacă vrei,nu ai la cine să dai şpaga, la secretara poate sau la portar, fiindcă este …la distanţă. In afară de taxele, pe care ai chitanţă, nu ai la cine sa dai. Este o singura sansa, să raspunzi bine la examen. Cine invaţă la stat invaţă şi la particular, cine nu, nu. Cred că se ştie că inteligenţa este o constantă, populaţia este în continuă creştere.

 2. S-a pus întrebarea; cine e de vina pentru aceasta situatie? 1) ministerul ca nu a stabilit o cifra de scolarizare dupa cum este corect. De ce nu a stabilit? Deoarece banii pe care facultatea îi platea pe impozite erau buni de tot!!!! 2) USH ca nu a acceptat „vizita” acestei capuse ARACIS (nu am gresit, lucrez în înv. si stiu cum se fac sau finalizeaza aceste controale) 3) USH, deoarece a interpretat gresit ( s-ar spune) si a înfiintat atât de multe centre teritoriale. Si totusi, i-a uitati-va în curtea fac „Dunarea de jos”, Galati: are filiale deschise prin toate catunele din Moldova! Nu seamana situatia? Nu practica si universitatile de stat metoda 25 locuri la buget si 500 cu taxa? Apropo pentru „idioti”- forma de înv. ID exista de când lumea nu a înfiintat-o USH. De ce sunt fac. de stat goale? Firesc: taxele imense în saracia în care ne scaldam, departarea de casa, de locul de munca, etc… Sa nu arunce nimeni cu piatra: si la stat si la privat, omul face diferenta: peste tot sunt studenti destepti si prosti, harnici sau lenesi, fideli sau chiulangii. Domnii care au adus tara într-o astfel de situatie nu au prins facultatile private si vad ca zilnic e ceva de comentat la adresa lor. Lasati furia, ca au trecut cele trei zile în care aveati dreptul psihologic sa fiti furiosi, priviti lucrurile cu calm nu-i pedepsiti pe cei care sunt victimele acestui sistem si stabiliti corect regula jocului!

 3. Stimate Domn,
  Va scriu in calitate de absolvent al promotiei 2005-2008 al Facultatii de Psihologie din cadrul USH, la forma ID, care s-a impus ca acreditare, abia din octombrie 2008 si sunt indignat de articolul dumneavoastra atat de subiectiv…care va confirma evident caracterul controversat al personalitatii. Nu cred ca aveti tinuta morala care va permite sa va criticati liderul de partid si cu atat mai putin calitatea de a judeca valoarea absolventilor USH…fiindca aceasta era deja concretizata la absolvirea bacalaureatului in invatamantul de stat. Se vorbeste enorm in media, despre calitate si se omite faptul ca sunt definitorii cei 12 ani din invatamantul de stat, nicidecum acestia 3 din urma, iar in privinta USH, aflati ca nu produce decat medici veterinari- la ZI -si chiar buni si nicidecum ingineri, iar acea diploma este obtinuta in urma acelorasi examene ca si cei de la ZI, iar nivelul de calitate, este dat de valoarea umana si majoritatea celor de la ID sunt la maturitate deplina, cum este si cazul meu (44). Complicitatea statului in caz de ilegalitate (desi justitia are o alta parere) este evidenta, dar accept sa reiau examenul de licenta, daca toti vinovatii vor raspunde penal…ceea ce imi vine greu sa cred…fiindca si dumneavoastra dupa multe scandaluri, sunteti in libertate… Mai ganditi-va… Doamne ajuta!

  • Stimate domn, trec peste aprecierile rautacioase la adresa mea si le pun pe seama supararii dumneavoastra firesti. Daca ati fi putut fi mai obiectiv ati fi constatat ca eu am scris foarte clar ca absolventii de la facultatile acreditate ale USH trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si aprecieri ca oricare alt absolvent de facultate acreditata din Romania, fie de stat, fie particulara. Eu am vorbit doar despre facultatile neacreditate. O zi buna va urez

   • Ma simt onorat fiindca mi-ati raspuns si imi cer scuze, atat pentru acele rautati cat si peste greselile de redactare. Sunt dezamagit intr-adevar…odata ca simpatizant PSD, pe care l-am considerat cel mai aproape de convingerile personale si a doua oara ca absolvent al unei facultati ACREDITATE, a carei forma de invatamant, respectiv ID este neacreditata conform MEC…si acreditata conform Inaltei Curti de Justitie si Casatie prin sentinta irevocabila. Sunt un om onest, ne putem cunoaste si nu va voi dezamagi si am multumirea ca fiul meu va fi student al UPB, iar sotia mea e absolventa ASE…din pacate, desi sunt realizat profesional si nu aveam nevoie de o diploma, am urmat aceasta facultate din pasiune si simt acut acuzatiile acestor zile la adresa USH si faptul ca diplomele absolventilor au fost oricum anulate moral, indiferent de forma de invatamant…
    Sunt multe de spus si am citit multe articole pe acest blog…dar am simtit nevoia sa intervin, fiindca adevarul este sigur, undeva la mijloc…
    C

   • Stimate domn, v-am spus, va inteleg nemultumirea. Subiectul meu n-a fost despre absolventii USH, cat despre noi, clasa politica, si despre cum incercam sa exploatam electoral acest subiect. Ideea este ca trebuie pusa odata ordine in invatamant, pt. ca, iata, nu e normal ca ICCJ sa acrediteze ce nu acrediteaza ministerul. Este un haos total si din cauza asta sufera, asa cum am scris, si cei de buna credinta.

   • Stimate Domn Mitrea,
    Subiectul Dvs. a dezbatut in proportie majoritara situatia USH si intr-una mult mai mica pe cel legat de clasa politica.
    Daca ati intelege „nemultumirea” noastra, atunci ati vedea-o exact asa cum este: amaraciune – este un termen mult mai potrivit.
    Am fost umiliti, tratati ca ultimii raufacatori, pusi la zid (de multe ori fara drept de apel), marginalizati, acuzati la colt de strada…

    De aceea va intreb si as dori sa-mi raspundeti cu toata sinceritatea si daca nu va cer prea mult, dupa lecturarea opiniilor noastre expuse in comentariile articolului Dvs: de ce considerati ca doamna ministru a procedat corect cu noi?
    Cum poate, un om politic, sa faca in public, pe toate posturile de televiziune asemeanea greseli flagrante, sa acuze mii de oameni de fals si impostura, inselaciune in obtinerea unor inscrisuri?
    Chiar n-a auzit nimeni de justitie in tara asta? Putem sa acuzam, sa denigram, sa improscam cu noroi doar pentru ca ocupam o functie inalta? In nici un stat civilizat nu se poate intampla asa ceva. La noi e paine si circ…
    De ce ICCJ? Mai bine adresati aceasta intrebare legislativului: de ce legile sunt ambigui si lasa loc interpretarilor? Cine poarta vina elaborarii lor si cum trebuie rezolvat un astfel de diferend, daca nu in justitie?
    Ce facem acum, demitem ICCJ doar pentru ca nu a dat dreptate interpretarii d-nei ministru si a respins si recursurile, si a obligat ministerul la despagubiri in favoarea USH? O investim in functia de judecator suprem pe d-na Andronescu? Deocamdata vad ca s-a erijat singura in vocea dreptatii, dupa ce, vis-a-vis de noi, absolventii, a comis un rau ireparabil.
    S-a grabit ca fata mare la maritat, sa faca afirmatii fara acoperire, ca apoi sa retracteze. Si unde vedeti Dvs.locul unei astfel de persoane, daca nu la cratita?
    Cum este posibil ca un om, fie el si ministru, sa se joace cu vietile unor oameni, ca soarecele cu pisica, si sa nu aiba o minima decenta de a-si prezenta demisia?
    Ce-i drept, nu mi-e rusine nici cu Geoana, care a jucat si el alba/neagra…toti o apa si-un pamant…

   • Stimata doamna/domnisoara, tocmai pt. a nu fi pusi la zid toti absolventii de la USH am incercat sa-i separ pe categorii. Cred ca lucrul asta trebuia sa-l faca din secunda 1 chiar universitatea respectiva pentru ca generalizarea scandalului nu-i face bine. Eu consider ca doamna ministru a procedat corect incercand sa aplice o lege care exista. Ca legea e buna sau e prosta, asta trebuie discutat, dar cat este in vigoare ea trebuie aplicata. Am cititit si postarile altor colegi de-ai dvs. care pomeneau de faptul ca ICCJ le-a dat dreptate. Pe de alta parte, l-am ascultat si pe domnul Miclea, fost ministru al educatiei, cel care a initiat legea respectiva si am inteles ca-i da dreptate doamnei Andronescu.

   • Stimate Domn Mitrea,
    Iar faceti afirmatii in necunostinta de cauza.
    V-ati invatat toti sa va dati cu parerea, ba mai mult, sa faceti pe justitiarii, fara nici un drept conferit de lege.
    Spre stiinta Dvs. nu exista facaultati neacreditate in cadrul USH, ca dealtfel nici specializari. Ceea ce se sustine cu surle si trambite ca nu este acreditat, la o lecturare mai atenta, veti vedea ca sunt programele de studii. Adica forme de invatamant FR si ID, unde frecventa a fost masiva, datorita flexibilitatii acestor programe, accesibile in special celor ce au dorit perfectionarea cunostintelor, de regula intr-un domeniu in care profeseaza de ani de zile.
    Si acum, ca am incercat sa va lamuresc acest subiect confuz pentru multi dintre Dvs., va rog sa notati: pe langa faptul ca din pct.meu de vedere m-am inscris la o specializare acreditata, contrar parerii Ministerului Educatiei, acest lucru ramane a fi stabilit in instanta, si nimeni pe aceasta lume nu are voie sa ma calomnieze, injoseasca, sau sa „asmuta” o parte a populatiei, care nu detine toate informatiile necesare nici macar pentru a-si da cu parerea, impotriva mea si celor asemeni mie, chiar si in virtutea unui presupus castig electoral.

    Spre stiinta Dvs, ceea ce nu s-a dat niciodata publicitatii in emisiunile televizate si legate de acest subiect, este faptul ca studentii de la Spiru Haret, indiferent de forma de invatamant parcursa, au urmat aceeasi programa, au sustinut aceleasi examene, licenta fiind comuna – in aceeasi sala s-au aflat studenti absolventi ai tuturor celor 3 forme de invatamant: zi, fr. id, iar subiectele au fost identice. Acest lucru se poate verifica cu ajutorul camerelor de luat vederi, care au filmat examenele de licenta (doar pentru a vorbi in numele meu),cel putin din acest an.
    De aceea, probabil, in evidentele Universitatii cataloagele sunt comune pentru toate formele de invatamant, neexistand absolut nici o diferenta, mai putin cea legata de prezenta zilnica in campus, in cazul celor de la ‘zi”.

    Nu cred ca faceti deloc bine nimanui acuzand fara a detine dovezi suficiente, denigrand un sistem care a functionat in mod evident pe baza cererii si ofertei.
    Ar trebui ca cei in exercitiu, indiferent de culoarea politica, sa inteleaga acest mecanism uluitor de simplu: vanzarea unui produs, a unui serviciu de orice natura, se realizeaza pornind de la o simpla cercetare a segmentului de piata caruia i se adreseaza, a identificarii nevoilor consumatorilor, pentru a se proiecta produse care să satisfacă aceste nevoi. Poate ca politicienii nostri nu au insa acest interes, in ceea ce priveste invatamantul de stat?
    Poate interesul lor este, asisjderea cu al profesorilor din invatamantul gimnazial, preuniversitar si universitar de stat sa taie si sa spanzure la ore, sa predea in „dorul Lelii” pentru a forta elevii sa-si ia meditatori sau pe studenti sa dea spagi uriase pentru trecerea examenelor sau redactarea lucrarilor de diploma.

    In speranta ca veti incerca sa intelegeti si acest punct de vedere, chiar daca el nu este comun cu al Dvs.,

    O licentiata USH, promotia 2009 (si mandra de acest lucru!)

   • Revin cu o modificare: termenul „frecventa’ din textul anterior se va inlocui cu „afluenta”.

    Si ca sa nu uit, tot in scopul informarii Dvs.corecte, nu exista facultate inginerie sau medicina in cadrul USH (exceptand medicina veterinara doar forma „zi”), iar formele de invatamant FR sau ID au fost organizate strict in cadrul specializarilor axate preponderent pe studiul individual. In acest sens puteti parcurge lista facultailor si a specializarilor, aflate la indemana oricui, pe sit-ul USH.

   • Se pare ca nu ati remarcat ca acest domn, Tudor Cristian, a terminat facultatea in anul 2008, asta inseamna ca examenul de licenta l-a sustinut in iulie 2008, facultatea fiind acreditata in octombrie 2008. Faceti macar efortul de a citi cu atentie ceea ce incercam sa va comunicam, inainte de a trece peste aprecierile rautacioase la adresa D-voastra, care, se pare, v-au captat atentia.

  • Domnule Tudor Cristian,
   cunosc multe cazuri in care studentii au plecat de la stat la USH din alt motiv decit cel financiar. MOtivul era ca la USD la ID nu se prea invata si combinat si cu taxa mai mica era chiar foarte bine.
   Mentionez am multi cunoscuti care au studiat si studiaza la USH si marea lor majoritate este imposibil sa treaca examenele daca le-ar fi dat pe bune. MOtivele sunt diverse.

   Un lucru este clar, vina nu este doar a USH.
   Este cum zicea fostul mare sindicalist Miron Mitrea a celor care conduc Romania.
   As spune ca este in marea majoritate vina politicienilor si pot argumenta.

   Legat de un domn conferentiar de la USH , pe nume Dan radu Rusanu, va pot spune ca a incercat cu presiuni politice foarte dure la comisiile ce i-au analizat dosarul sa isi obtina titulatura de profesor plin.
   A fost respins de cel putin doua ori.
   Ar fi bine ca domnii din presa sa studieze putin acest dosar al lui Rusanu.
   Cred ca nu as merge la USH in vecii vecilor daca as avea un astfel de profesor ca Rusanu de exemplu.

 4. rectificare : impunerea si formele de invatamant sa fie acreditate a devenit operabila prin OUG in 2006

 5. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar facultatile de stat au ramas fara clientela . Sa va dau un exemplu : Politehnica. In linkul de mai jos puteti vedea ca la unele facultati nici macar jumatate din locurile puse la concurs la buget nu au fost ocupate: http://admitere.pub.ro/index.php?action=calendar&e=inscrieri_vacante&mode=pub_situatia_ocuparii&idf=11&an_istoric=2008 Situatia este si mai cronica la alte facultati. Deci . Poate fac haz de necaz. Dar situatia este critica in invatamantul de stat, iar Ecaterina Andronescu nu este persoana potrivita pentru a face reforma in sistemul educational romanesc. Si ea face parte dintr-un sistem foarte corupt. Daca aveti alte nelamuriri, eu sunt gata sa revin si cu alte cifre, de la alte universitati, sau alte statistici care releva lipsa de calitate in invatamantul romanesc de stat si incapacitatea lui de a se adapta cererei de piata.
  Parerea me este urmatoarea: Cei care critica ID si sistemul virtual de examinare,sa mearga frate in Cuba, acolo comunismul mai rezista.Este inadmisibil in secolul XXI sa mai dorim inca examenul in banca cu creionu si coala de hartie.De ce nu ne revoltam si pe comercianti,pe bancheri, sa renunte la sistemul virtual din dotare si sa le cerem sa vina la tejghea cu creionul dupa ureche.Doamna Andronescu a abuzat incalcanf flagrant legile autonomiei universitatii Spiru Haret si drepturile fundamentale ale omului si cele ale economiei de piata. Ecaterina Andronescu nu este persoana potrivita pentru a face reforma in sistemul educational romanesc. Si ea face parte dintr-un sistem foarte corrupt.
  Este clara lipsa de calitate in invatamantul romanesc de stat si incapacitatea lui de a se adapta cererei de piata. Iar doamna ministru doreste sa elimine competitia,concurenta etc,etc.Solutia:Demisia ministrului Andronescu .

  • @Holospine bati cimpii taica.
   Daca ai analiza cu atentie ai observa ca la pub.ro nu s-au ocupat nici locurile cu taxa, iar tendinta de a nu mai merge la universitati tehnice este la fel ca si cea din Ro si in alte parti ale lumii mai bogate.
   Cei de la USH au fost mai orientati si au facut doar facultati care mai au cerere.
   Nu prea cred ca ei se ocupa de energetica Romaniei sau de alte domenii de genul petrochimiei, domenii de importanta strategica pentur un stat dezvoltat.

 6. Tinerii studiaza in Universitati ca sa capete cunostinte, nu ca sa invete o meserie, zicea un clasic. Continuand: cu cat sunt mai multe sanse de educatie universitara intr-o tara, cu atat mai luminata si santoasa va deveni viata de acolo.

 7. […] de munca decat de ce se intampla la Spiru Haret” Pe larg pe blogul senatorului Miron Mitrea https://blog.mmitrea.ro/2009/07/23/clasa-politica-da-examen-la-%E2%80%9Cspiru-haret%E2%80%9D/ Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : […]

 8. Buna ziua domnule Mitrea! Imi pare rau sa va zic faptul ca sunteti prost informat in privinta Spiru Haret.
  Sunt un absolvent al promotiei 2009, specializarea Administratie Publica, forma ID(dupa MECI, neacreditata). Din cei 25 de ani ai mei, 5 ani ii am ca salariat in domeniul administratie publice, pe un salariu aproape de nimic. Dupa parerea dvs credeti ca ar fi trebui sa urmez o aceasta specializare la ZI(dupa MECI acreditata)? dar cu ce bani m-as fi putut deplasa la o distanta de 300 km pe a urma aceasta facultate, cu ce bani as fi mancat si m-as fi cazat?

  Am ales sa urmez o forma de invatamant la distanta pentru ca nu am avut de ales si am fost informat de reprezentantii SH ca e acreditata, deci am fost de buna credinta. Nu am platit nimic in plus decat taxele anuale si cele de transport pana la centrul unde am sustinut examenele. Examenele le-am luat doar pe ce am invatat(si nu a fost chiar asa simplu cum se crede) si am fost prezent la fiecare din ele(am avut si note de 5 si de 10). Stiind ca am invatat, am avut emotii la fiecare din ele si multe altele adunate pe perioada celor 3 ani ma fac sa nu fiu de acord cu decizia doamnei ministre de a sustine din nou examenul de licenta.

  Pe langa cele zice mai sus vreau sa va aduc la cunostinta ca in privinta examenelor nu exista nicio diferenta intre cei de la ZI, FR, ID; toti au aceleasi subiecte de invatat, toti au aceleasi intrebari la examen.

  Cu ce suntem noi absolventii de ID vinovati? De ce sa imi anuleze ministra diploma? De ce exista art. 60, alin (1) din Legea Invatamantului nr. 84/1995 cand nu se respecta?

  „Art. 60. – (1) Activitatea didactica se poate organiza in urmatoarele forme: de zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta. Formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi. „

 9. Spuneti D-voastra, la un moment dat, D-nului Mitrea, ca absolventii care au invatat si au dat examenele „pe bune” nu au de ce sa se teama. Foarte adevarat. Pana la un punct. In sensul ca acest an, din cauza inconsecventei colegilor D-voastra, pentru noi, cei care am dat invatat, e pierdut. Daca D-na Ministru ar fi luat atitudine nu la sfarsitul acestui an scolar, ci la inceputul lui, poate ca noi, cei pacaliti, ne-am fi transferat la o facultate acreditata. Pe scurt am fi luat masuri. Cat despre argumentul ca o taxa mica ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare, nu prea sta in picioare. Ceea ce scapa marii majoritati a celor care ne reproseaza ca nu ne-am interesat daca aceste facultati sunt acreditate tin sa le amintesc ca nu suntem specialisti in drept. Atunci cand ti se arata o hotarare judecatoreasca, nu stiu cati dintre noi o pot intelege sau aprecia. Or, daca verificati pe site-ul facultatii, o sa gasiti tocmai aceasta hotarare judecatoreasca, prin care se „legitimeaza” formele de invatamant contestate azi. Avand in vedere ca Ministerul Educatiei este cel care si anul trecut, si acum doi ani, si acum trei ani si asa mai departe, a eliberat diplome studentilor de la Spiru, nu face altceva decat sa dea geutate acestei hotarari judecatoresi, un argument in plus, pentru noi, cei care am urmat aceste facultati, sa credem ca sunt in regula. De ce suntem noi cei aratati cu degetul, cand aceasta situatie nu ar fi existat daca cei abilitati ar fi luat taurul de coarne si ar fi respectat legea atunci cand aceste nereguli au aparut. Acuz de complicitate la aparitia acestei situatii Ministerul Educatiei, care a preferat sa priveasca spre alte zari atatia ani de zile…

 10. dle MITREA ,in ultima perioada de timp va urmaresc declaratiile si constat(cu bucurie pentru mine ) ca ele sunt ale unui om stapan pe sine,pe situatie , logice,pertinente…am uitat sa mentionez din start un lucru: nu sunt membru dar nici simpatizant al PSD.. asta e … nu vreau sa dezvolt in ceea ce priveste cele declarate de dvs..ele contin adevar si sinceritate dar foarte multe dintre ele sunt in contradictie cu pozitia altor fruntasi ai partidului..desi pare ca este ,eu nu pot sa-l numesc aici intre fruntasii partidului pe VANGHELIE..motive personale.. dle.MITREA acum vine intrebarea pe care imi permit sa v-o pun :cum puteti sta la aceeasi masa cu GEOANA ,VANGHELIE,MAZARE si altii ???!!!!ca de schimbat linia partidului de unul singur e imposibil..ce va tine acolo ?? o seara buna !

 11. Stimate domnule Mitrea, nu ancheta facuta la aceasta universitate este in discutie neaparat ci tonul si mai ales extrema mediatizare inainte ca rezultatele anchetei sa fie bine cunoscute. A umbla cu presa dupa tine si a da verdicte inainte de a sti exact despre ce este vorba nu mi se pare a fi de loc in spiritul stangii. Nu contesta nimeni ca in orice institutie se pot gasi nereguli pentru care trebuie trasi la raspundere cei vinovati dar a lasa o presa avida de senzational sa si bata joc de oameni care nu au nici o vina ci au dorit si au muncit sa/si faca o situatie profesionala mai buna este greu de suportat de oameni obisnuiti ca mine.Pentru ca oricate vorbe ar mai spune doamna ministra acum diplomele a mii de oameni sunt privite ca dubioase chiar daca facultatile sunt acreditate.S/au aruncat vorbe si iar vorbe si din asta nu poate iesi ceva bun si pe baza de lege iar eu cred la fel ca multi altii ca nu asta poate fi politica plina de grija sociala a stangii romanesti. Si va rog sa ma credeti ca asta ma doare pentru ca am avut mereu convingerea ca in tara asta e nevoie de o stanga puternica. Nu numai cei afectati personal de campania de presa fara rost sunt socati ci si noi cei care chiar nu avem nici un interes si care astepatm rezolvari in sensul domniei legii introduse altfel nu pe ecranele televiziunilor comerciale.

 12. Domnule Mitrea aveti doar partial dreptate in ceea ce priveste studentii de la Spiru Haret.
  Mai exista si o a patra categorie (sa zicem), aceia care au dat examenel, si-au luat diploma la o „forma de invatamant” neacreditata, au sustinut un alt examen de incadrare si au ocupat posturi in administratie, in invatamant etc.
  Ce se va intaqmpla cu acesti oameni daca diplomele lor sunt anulate?
  Logic – isi vor pierde si locul de munca.
  Sotia mea se afla in aceasta situatie.
  Ar fi mai multe spus dar vreau sa va atrag atentia asupra unui aspect.
  Spiru Haret are specializarile acreditate pentru invatamantul la zi si, pe baza actelor normative (Legea invatamantului nr. 84/1995 si HG 1011) a dezvoltat si invatamant la distanta pentru aceste specializari.
  Subliniez / invatamantul la distanta este o forma de invatamant si nu un program de studii, o specializare sau mai stiu eu ce ca sa-i trebuiasca acreditare separata.
  Pe diploma oricarui absolvent din Romania, si dinaninte de 89 si dupa nu scrie daca a absolvit facultatea la zi, la fara frecventa sau la seral (acum, mai nou, la distanta, o forma moderna de fara frecventa)
  Puneti un jurist sa caute toate actele normative ce reglementeaza activitatea invatamntului superior si veti constata ca nici unul nu obliga universitatile sa-si acrediteze si formele de invatamant.
  A…e adevarat, MEC a incercat sa impuna asta de prin 2007 iar unii s-au supus. Spiru Haret a contestat HG-ul respectiv pentru ca aduga nejustificat la lege.
  Si a castigat domnule Mitrea.
  POATE NU VA SCRIAM TOATE ASTEA DAR, VA REPET, GANDITI-VA CE FACETI CU CEI CARE ISI VOR PIERDE LOCURILE DE MUNCA CA URMARE A ANULARII RETROACTIVE A DIPLOMEI.
  Eu unul, sotia, soacra si restul familiei mele, daca se va intampla acest lucru nu vom uita ca Ectaerina Andronescu e ministru PSD (desi se pare ca face jocurile PD-L cu preluarea pachetului Miclea / va veti trezi ca se va bate Basescu cu pumnul in piept ca el a reformat educatia)
  Toate cele bune.

 13. Domn Mitrea , AI MAREEE DREPTATE!!!! Iar voi cei ce aţi urmat USH nu puteaţi să vă interesaţi? Dacă nu ai ştiut să alegi o Universitate „ALBĂ” oare ce s vă cer acum???? Iar clasa politică trăieşte din slăbiciunile altora ! Ruşine măi D-lor politicieni cu feţe zâmbăreţe la televizor!!!!!

 14. M-as bucura sa-mi spuneti cum puteti face diferenta intre cei „de buna credinta” si ceilalti …. chiar ma intereseaza la ce va referiti, cand va permiteti sa catalogati oamenii!
  Multumesc.

 15. Felicitari, domnule Mitrea, pentru articolul dvs obiectiv in legatura cu acest subiect. In mod normal, cea de-a treia categorie descrisa de dvs. (si care depaseste 50% din numarul studentilor de la distanta de la Spiru) isi face probleme si arunca in fiecare postare cu injurii asupra tuturor, fiind amenintati ca trebuie „sa invete” si nu sa dea examenul in fata unui calculator cu cursurile in fata.
  Sunt si multi studenti de buna-credinta, desigur, insa si acestia ar trebui sa accepte o realitate, si anume faptul ca au fost inselati de Universitate si nu de minister sau ministrul Educatiei. De ce nu vad mesaje in care sa se arunce responsabilitatea in sarcina rectorului, decanilor si universitatii? (intrebare retorica).
  De acord cu parerea dvs. E greu ca in Romania sa nu se cuantifice totul in voturi in loc sa se masoare in dreptate, justitie si legalitate. Trebuia lasat ministerul sa isi vada de ceea ce stie mai bine.

 16. Stimate Domn,
  Revin pe blogul d-voastra, fiindca eram sigur ca articolul pe care l-ati scris ieri, va avea in mod cert un ecou, in randul celor implicati ori afectati de acest scandal. V-am urmarit aseara pe Realitatea si v-am recunoscut din nou, ca pe una dintre personalitatile clasei politice de la noi. Acele rautati pe care le scriam ieri si pe care le-ati acceptat cu o diplomatie demna de respect, nu au fost intamplatoare…fiind licentiat in psihologie, chiar si la USH, doream sa simtiti in acelasi mod ca si noi, efectele unei mass-media dezinformate, aceeasi care v-au plasat multa vreme in centrul controverselor privind moralitatea, dealtfel neindoielnica a domniei voastre. Chiar daca timpul a infirmat acuzatiile, imaginea d-voastra a ramas pentru multi, intr-o realitate falsa si nemeritata…dar asa este politica oriunde in lume si sunt sigur ca e un risc asumat.
  Faptul ca va consider un om vertical si cu mult bun simt, s-a subinteles mereu din atitudine si tocmai de aceea as vrea ca in calitate de senator, sa priviti situatia de la USH dintr-o pozitie corecta si obiectiva, mai ales ca onorabilul (fara ironie) coleg de partid Adrian Paunescu, va poate relata situatia corecta de acolo, iar pe site-ul USH gasiti o varietate de informatii, inclusiv garantia scrisa si asumata a conducerii universitatii pentru intreaga oferta educationala. Am consultat deja doi juristi experimentati, care mi-au confirmat ca legea, cu lacunele ei bine speculate…este in favoarea USH, iar examenele sunt perfect legale, existand o hotarare definitiva a instantei pe care MECI no poate anula…desi mediatic a reusit cu brio…
  La nivelul PSD, exista numeroase conexiuni cu somitati in materie de legi si ma indoiesc ca nu le-ati putea cere o parere pertinenta in aceasta situatie delicata, dupa cum vina d-nei Andronescu de a face public aceste nereguli fara o verificare temeinica este suspecta, fiindca a asteptat intetionat sustinerea examenului de licenta de absolventii 2009 si abia apoi a dat lovitura de gratie…sunt atat de multe de scris si de spus pe aceasta tema, incat girul -Marian Vanghelie pentru domnia sa, ii justifica deplin faptele.
  Astept finalul anchetei de la USH si am deplina convingere ca adevarul, va fi sprijinit si din pozitia d-voastra si va iesi la lumina, dupa cum imi place sa cred ca noile legi ale invatamantului vor fi clare si fara portite de scapare pentru profitori…pana atunci insa, in limita timpului, ar fi corect sa va informati mai atent despre USH (eventual de la absolventele aceleiasi Facultati de Psihologie-Sociologie USH -Alessandra Stoicescu si Melania Medeleanu -pe care desigur le cunoasteti) avand in vedere ca sunteti unul dintre formatorii de opinie ai vietii politice si sociale romanesti.
  Ca adaugire la raspunsul pe care l-ati postat referitor la ex-ministrul Miclea – nu credeti ca este ridicol ,ca sa fie de acord cu un punct de vedere pe care dansul nu l-a avut in vedere in mandatul sau. Acest punct de vedere il inculpa si genereaza alte intrebari… Solutia e intr-adevar simpla…dar in Romania totul devine complicat.
  Numai bine!

 17. Domnule Mitrea,

  H.D. Thoreau a teoretizat conceptul de ”nesupunere civilă”. Alesii nu sunt zei. Desi se cred astfel. Rareori suntem întrebati de vrem ori ba una sau alta. Legile, majoritatea strâmbe si punitive (asta e România noastră, toti aplică amenzi pentru a constitui un buget pe care să-l delapideze…), sunt votate peste capul nostru, dar în numele nostru. Trebuie aplicată o lege care interzice, de exemplu, libertatea de expresie? Permiteti-mi să mă îndoiesc serios de justetea asertiunii dumneavoastră: ”Ca legea e buna sau e prosta, asta trebuie discutat, dar cat este in vigoare ea trebuie aplicata.”

  Havel spunea că, acolo unde guvernele comit erori, cetătenii au datoria să le îndrepte. Nicio revolutie nu se desfăsoară conform constitutiei… O revoltă se poate reprima, dar nu se poate interzice. În societatea civilă, a noastră, a pălmasilor, nu a lor, nu a dumneavoastră, nu cea a Pippidei, nu se aplică regula cazonă: ”Ordinul se execută, apoi raportezi dacă a fost neregulamentar”, cum ne spunea un mos Teacă în armată. Mai rămâne să adăugati, în Constitutie, interdictia indignării!

  Ca să elimin orice suspiciune, nu sunt absolvent de USH, ci de UBB. De stat. Promotia 1995.

 18. Wow! cata vorba fara fapta.

  Chiar ca suntem un neam de poeti, cu sau fara facultati care, de fapt, ne ajuta doar la a ne formaliza in exprimari fara a relata ceva sau, de ce nu, conduce la un rezultat concret.

  Subiectul dvs. este unul care se vrea cu greutate si chiar senzational. Dar cum realitatea bate filmul, Spirul Haret este doar dovada sistemului construit cu ignoranta, proasta pricepere, neprofesionalism, interes financiar samd. in toti ani de dupa 89.

  Avem in clasa politica oameni putrezi de bogati care pretind ca au acesti bani din propriile afaceri si ca nu i-au dobandit de pe urma functiilor ocupate in stat.

  Serios?!

  Este un paradox.

  Adica din propria afacere (pretinsa ca a fost) inceputa de jos au reusit sa faca una profitabila, dar nu sunt in stare sa faca nimic pentru domeniul in care activeaza in stat, cu milioane de euro buget?!

  Sunt bani sa publicam zeci de versiuni de manuale pentru fiecare materie in parte, scrise de niste profesori „neica-nimeni” care-si dau cu parerea despre materialele originale fara a da nici macar citate din lucrarea adevaratilor autori.

  Avem un sistem in care fie ca ai 3-5 facultati, fie ca ai muncit pe camp, poti ocupa linistit un loc de munca macar intr-o sucursala de banca daca nu o functie de stat.

  10 astfel de angajati sunt tinuti in spate de cate unul care stie intr-adevar ce face si munceste pentru toti. Intamplator am trecut si eu pe la Spiru Haret, dupa 11 ani de experienta profesionala fara studii. Aceasta senzationala (veti vedea) intamplare m-a adus fata in fata cu 1-2 colegi de serviciu. Eu in calitate de elev, ei in calitate de profesori.

  Acesti profesori obisnuiau in timpul serviciului sa ma intrebe cum sa facem ca treaba lor sa iasa bine. Ei lucrand in domeniul financiar, eu in tehnic. Va puteti imagina acest lucru? Sunt sigur ca nu.

  Vazandu-ma total dezinteresat s-au gandit sa imi propuna: „daca ai probleme la vreo materie, anunta-ma”.

  Nu de mult am citit un slogan pe un panou publicitar pentru mobila: „intre dragoste si ura nu este decat o canapea”. Buna gluma. Si-a meritat spaga la primarie.

  N-am regretat si nu voi regreta ca am terminat relatia cu aceasta facultate si omenii din ea pt ca nu am furat si nici macar n-am copiat vreodata. Da, stiu, si asta va vine greu sa credeti.

  Alaturi de invatamant, ne plangem si de sanatate motivand ca nu sunt bani.

  S-au majorat salariile medicilor generalisti care nu au fost in stare decat sa „generalizeze” medicina si oricum traiesc boiereste din spaga data pentru eliberarea unei scutiri, adeverinte sau trimiteri catre adevartii medici specialisti, cei care au invata pana la 30 de ani, sacrificandu-si tineretea, si sfarsesc la batranete ingropati in carti traind din mila altora.

  Oricum, tipul asta care e acum ministru… e tare … rau si promite bine.

  In acelasi timp ne permitem sa intindem asfalt pe toata strazile din Romania precum untul pe paine astfel incat dupa 6 luni sa revenim cu o noua lucrare, iar daca comenteaza cineva invocam o licitatie, o garantie contra cost sau chemam o firma din afara doar ca sa evitam speculatiile.

  Ce sa mai zicem de camerele video si semafoarele inteligente de zeci si sute de milioane euro. N-am inteles inteligenta semafoarelor, dar… misto de tot e firma asta UTI cu ale sale 40 de alte firme-n grup, pardon, in top.

  Acum se dau de colo-colo ca nu sunt bani la stat pt ca i-au risipit cei de dinainte cand, de fapt, se inghesuie dreapta si o invita si pe stanga la conducere (da, acolo unde nu sunt bani nici pentru unul, dar de fapt uite ca e loc de doi) si au hotarat sa inmulteasca si majoreze taxele si impozitele la tot ce misca in tara, persoana fizica, juridica, masina, casa samd.

  Lipsa de imaginatie si le vand un pont: au uitat de fauna si flora.

  Pretindeti ca scopul actiunilor voastre este unul nobil si bine intentionat, ca indreptati lucrurile cand de fapt indreptati efectele si nenorociti o populatie care este victima unor cauze si vechi obiceiuri: coruptie, furt, lene, inselatorie, proasta educatie, neprofesionalism si, nu in ultimul rand, lipsa bunului simt inca de la nastere.

  Daca sunteti nemultumiti de vreun sistem (invatamant, educatie, tehnologie samd) oameni buni, inseamna ca sunteti nemultumiti de rezultatul actiunilor voastre (noastre).

  Noi, un fost popor de clasa muncitoare, care acum ne plangem ca am ramas tot clasa muncitoare, desi avem si facultati, avem traditia construirii unei societati de televizor cu institutii de carton precum DNA, legi, ordonante gandite si hotarate de niste oameni care efectiv se scobesc in nas, in urechi si probabil trag si vanturi atunci cand dorm in salile de sedinte, in cazul in care nu chiulesc precum golanii de la scoala. Asta fac domnii ASTIA pe banii mei si au tupeu sa hotarasca si sa-mi impuna ce e bine si nu e bine pentru mine adresandu-mi-se cu Dah si Mah si Bah ca sa-mi fie mai aproape, gen dl. primar, care nu DA mult s-a mutat ma’ la centru si acum largeste trotuarele stradutalor dan zona ca sa nu ma’ fie loc pe straduta decat DA o masina mica.

  Inteligent domnu’ primar pana ii ia casa foc DA nu ma’ poata sa ajunga pompierii sa io stinga. Ca DAH, masina da pompieri nu sare borduri si trotuare, dar poate sar cei de la asigurare.

  Am inteles ca domnu’ primar, atunci cand tine discursuri la intrunirile cu medicii DAH breasla nu le vorbeste cu DAH si MAH si BAH. Dati aerul conditionat mai incet ca nu va face bine la sanatate.

  Stiu, nici asta nu va vine sa credeti. Nici medicilor cand l-au vazut la talavazar. Dar asa e cand esti VIP, trebuie sa ai prastanta. Eu cred ca face pe Elvis, dar nu ne-am prins.

  Sunt un om din vechea si din noua clasa muncitoare. Am auzit, vazut, inghitit si luat parte la multe lucruri neplacute.

  Cum nu imi caut scuze pentru conditia mea sociala nu va acord nici voua, politicieni din toate partidele politice care va pretindeti curati si demni in timp ce va strangeti mana prieteneste si frateste cu analfabeti si afaceristi de buzunare.

  Curios este ca nici nu incercati sa va amestecati, dar va iese si sta atat de bine, aproape ca sunteti asortati, incat e si pacat sa renuntati.

  Inca o data va repet, Spiru Haret este un rezultat concret al actiunilor voastre. Lasati-l asa, ca e pacat sa o luati iar de la cap, oamenii nu prea mai au alti bani (spaga) de dat.

  PS: acesta este efectul renuntarii la TV si media timp de numai 6 luni si interactionat in mod direct cu lucrurile certe.

 19. Domnule Mitrea,

  Dvs. pretindeti ca ati dorit sa dezbati implicatiile clasei politice, nu USH.
  Sincer, credeti sau nu impreuna cu ceilalti cititori, de mai bine de 6 luni am renuntat la tv si media.
  Sunt sigur ca intelegeti si de ce.
  Important e ca vad lucrurile altfel, gandesc altfel si la fel ca ceilalti -pt ca noi electoratul dvs. suntem ca o mafie de gaste doar macanitoare- nu ma intereseaza politica din Romania.
  Este de o proasta calitate, plina de neprofesionalism, lipsita de educatie si chiar de elemantar bun simt si din acest motiv nimeni nu da doi lei pe ea.
  Dvs. ati scris la „ce vreau sa fac” ca sunteti de stanga doar datorita traditiei familiei dvs. si ca nu negati ca intelectualii s-au dus spre dreapta. Din acel context reiese ca sunteti in regula cu acest lucru.
  In primul rand le faceti niste complimente gratuite acelor oameni numindu-i intelectuali.
  In al doilea, daca as sustine o categorie (oricare) de policitieni m-as sapa singur.
  Cum as putea sustine o grupare de oameni care ocupa pozitii si functii capitale, vitale pentru acest stat, dar ei nu au nici macar pregatirea necesara unui sef de santier.
  Parlamentari care se scobesc in nas si probabil in timp ce dorm scapa si cate un vant. Analfabeti care voteaza proiecte a caror context nu il inteleg. Asta in cazul in care se aduna cu greu prin sali si nu chiulesc precum faceau pe vremea cand golaneau prin jurul scolii.
  Nu ma intereseaza subiectul, dar daca ar fi sa intru in politica pentru a face ceva as intra cu bocanci plini de noroi constient fiind de implicatii si riscuri fatale. Si credeti-mi, stiu ce spun. Insa mi-e imposibil sa aleg un partid.
  Un om care nu a furat si nici macar nu a copiat vreodata si a preferat sa manance paine uscata in noptile petrecute la servici muncind adesea, nu-si permite un astfel de compromis. Bine e nici sa nu-i propui.
  Nu m-as aseza la nici o masa cu nici unul dintre domniile voastre.
  Faptul ca toti o faceti si aratati cu degetul pe cei din jur spune doar atat: atunci cand arati cu degetul intr-o directie, sunt alte trei care indica spre propria-ti persoana.
  Tine de logica elementara ca nu se vor decat oameni naivi, fara pregatire, frustrati si usor manipulabili pentru a decide si pune in aplicare lejer ce considerati mai bine, imediat in acel moment.

  PS: Sunt din categoria vechii clasei muncitoare si a celei noi cu facultati. Am inteles mai mult decat va imaginati si datorita vietii si cele ce mi s-au intamplat stiu si ce se intampla in USH, si cu atostrada, semafoarele, camerele, privatizari, baze militare americane, invatamant, sanatate si s-ar putea s-o fi conoscut chiar si pe matusa tamara, ce-a cu multiple nationalitati, numiti-le personalitati.
  Prefer sa-mi vad de ale mele pt ca viata in romania ma tine destul de ocupat si trebuie sa multumesc demnitarilor pentru asta, pentru ca, de ce nu, daca as avea timp poate mi-as face si eu un blog.
  Nu va mai plangeti si nu mai aratati cu degetul pt ca ne jigniti intelectul.

  Cum mentiona cineva mai devreme, politicienii sunt un fel de zei.
  Faptul ca revolutia nu a fost a poporului roman, care ar fi stat ghiroindu-i matele inca cateva generatii bune, ci o alta mascarada de tranzitie spre actuala democratie profitabila, va da curaj sa va jucati de-a v-ati-ascunselea, domnilor Giganti.
  Tot ce se intampla de rau este rezultatul actiunilor dvs. si ale noastre.

  Subiectiv sau nu, nu sunt student ale acestei facultati care chiar imi displace.
  Sa indrepti un efect, repet – efect, de ani de zile precum USH este o crima din inconstienta si prostie.
  Faptul ca se face tam-tam pe tema asta ajuta la indeplinirea acestui lucru. Complicati vietile oamenilor care si asa se tarasc prin mizerie si stres. Lasati pe strazi oameni care au familii si credite punand in loc altii la fel.
  Ce faceti cu studentii din alte tari? ce faceti cu oamenii care ocupa functii datorita studiilor?
  Resustinerea examenelor este o solutia care o putea gasi oricine peste noapte si, scuzati-ma, este chiar la misto.
  E clar ca nu a citit si nici cerut cineva un raport cu beneficii si riscuri, nu s-au cerut propuneri de solutii, nu s-a analizat nimic…

  Mai bine retrimiteti clasa politica la resustinerea examenelor din clasele primare si veti vedea ce iese.

  Praf in ochi, m-am plictisit.

 20. „Clasa politica”, domnule ministru?!

  „9 sfaturi de anti-consultant pentru politicienii de pe la noi”:

  http://www.apahideanu.ro/2009/07/9-sfaturi-de-anti-consultant-pentru.html

 21. Domnule ministru, am citit destul de tarziu articolul dvs. Ridicati o problema ce treneaza de 15 ani. Mediul universitar in orice tara civilizata reprezinta sursa de progres si dezvoltare a societatii. Din pacate acest mediu a fost „privatizat” subit, subtil si fara reguli. Asa au aparut postdecembrist, Universitatile de „carton” asemenea miliardarilor din aceasi specie. Ati punctat foarte corect in expunerea dvs. inclusiv in titlu situatia din mediul universitar din Romania. Ce ne facem? Mare parte din absolventii „universitatilor de carton” sunt membrii de partid in mai toate partidele patriei noastre pe functii publice alese (consilieri locali, judeteni, viceprimari, primari etc.) si mai nou si numite, in deconcentrate. Nu credeti ca reforma ar trebui sa plece si de la nivelul politicii de cadre din partide? Factorul politic decide tot! Avem o situatie speciala acum! Doamna ministru Andronescu este hotarata si determinata sa scrie istorie dar este cam „pe persoana fizica” cum ar spune cineva. Din nefericire e cam singura in fata unui sistem mafiot la nivel academic cu increngaturi profunde in partidele politice si institutiile statului. Dupa umila mea parerea Justitia si Educatia sunt domeniile care are trebui luate la puricat si normalizate din toate punctele de vedere. Pentru asta este nevoie de VOINTA POLITICA! Avem asa ceva?

 22. Am o propunere: ca Ministerul Invatamintului sa oblige universitatea sa elibereze diplome cu titulatura de „studii ordinare” si nu „superioare”. Aceasta titulatura se potriveste perfect cu realitatile concrete de la Spiru Haret, universitatea ilegala din Iasi, Tirgoviste ,etc

 23. O sa va bufneasca rasul.Va garantez.

  http://www.poezie.ro/index.php/poetry/13898476/Gramatica_lui_Vanghelie

 24. Domn Mitrea, faceti ceva sa preluati puterea in PSD. Mai bine ajungeti dvs presedinte decat Crin Antonescu. Am gasit si un blog antipersonal, haideti sa-l promovam cat mai mult, sa scapam de el:
  http://crinantonescuantiblog.wordpress.com/

 25. Stimate domn,
  Sunt absolventa a facultatii de drept forma ID a USH, promotia 2007 si cred ca acest linsaj mediatic nu face bine intregului invatamant fie el ca e de stat sau e privat. Va rog sa imi raspundeti cum de formele neacreditate de la invatamantul de „stat’ (si pun in ghilimele ca e privat de fapt si anticonstitutional potrivit art.32 alin4) raman sub tacere? Si celor care au terminat la aceste facultati li se anuleaza diploma? Si daca a fost atat de „ilegala” aceasta universitate de ce oare din 2000 si pana acum nimeni nu a facut nimic? Ministerul ce atributii are stimate domn? Nu cumva de control? Suntem noi de vina ca nu si-au facut treaba la timp? In 2008 am intrat in avocatura si am dat un examen care nu se poate compara vreodata cu un examen de licenta si l-am luat cu o nota foarte buna pentru ca atat in timpul facultatii cat si in perioada de admitere am invatat , nu am fost nevoiti sa facem cheta……Credeti ca vi se pare corect ceea ce ni se intampla? ca ne supuneti dispretului public….. Mi-e sila de cea ce se intampla si ce clasa de politicieni avem…..

  • Stimata doamna,
   1. Linsajul mediatic este o consecinta a goanei dupa voturi. Daca noi, politicienii, nu tineam neaparat sa vada alegatorii ce pozitii avem fata de problema respectiva, sa fiti sigura ca nu izbucnea nici un scandal mediatic si nu aveam nici linsaj. Daca aveti rabdare sa recititi stirile despre scandalul „Spiru Haret”, o sa vedeti ca majoritatea nu sunt despre problema in sine, ci despre ce cred politicienii despre ea. Eu asta am si criticat in primul rand in postarea de pe blog: exploatarea electorala a situatiei de la USH.
   2. Cat priveste existenta unor forme de invatamant neacreditate si „la stat” sunt absolut de acord ca trebuie tratate la fel. In acelasi timp, sper ca dvs., ca absolventa de drept, nu sustineti pricipiul ca o ilegalitate poate fi considerata legala pentru ca exista si alte ilegalitati similare.
   3. Eu n-am discutat cu doamna Andronescu dupa izbucnirea scandalului USH, dar cu ce entuziasm credeti ca poate continua verificarile in alte universitati, de stat si private, daca, inca de la primul caz, i-au sarit toti in cap ?…
   4. In ceea ce priveste Ministerul Educatiei, aveti dreptate, si eu am spus ca este vinovat pentru ca a permis ca astfel de lucruri sa se intample, dar, in acelasi timp, noi, cetatenii, nu putem sa facem statul, asa prost cum zicem ca e, raspunzator de tot ce ni se intampla in viata. Eu cred ca si noi, ca oameni cu discernamant ce suntem, avem o raspundere fata de propria persoana. Nu credeti ?
   Multumesc

   • In primul rand tin sa va multumesc pentru timpul acordat si pentru faptul ca mi-ati raspuns. Cu tot respectul stimate domn, tin sa va precizez ca nu sustin principiul ca „o ilegalitatea poate fi considerata legala pentru ca exista si alte ilegalitati similare”, insa sustin cu tarie principiul neretroactivitatii legii in timp si spatiu si de asemenea principiul ,,error communis facit jus” bazata pe urmatoarele argumente:
    – am fost de buna credinta de cand ne-am inscris la aceasta universitate si pana am terminat-o
    – atat eu cat si miile de studenti care au terminat la aceasta universitate am fost convinsi ca au acreditare. Credeti ca daca stiam situatia care este acum noi, absolventii ne puneam viitorul in joc doar de dragul de a obtine o diploma? Va raspund eu NU.
    Mai mult de atat, in Romania, din cate stiu eu, si daca nu am dreptate ma puteti contrazice, nu se mai fac repartitii pe anumite functii publice sau orice alte posturi, in functie de media de absolvire a unui invatamant superior. In momentul de fata oriunde te duci sa ocupi un post dai un concurs care stabileste clar nivelul de cunostinte dobandite. Iar acea diploma nu este garantul cunostintelor ci este un prag de a avansa sau nu pe un post, de a te insrie sau nu la un concurs s.a
    Va mai retin atentia cu un singur aspect raportat la acesta discutie – sunt de acord cu dumneavoastra ca noi, ca oamnei cu discernamant avem raspundere fata de propria persoana– dar doar atunci cand actele intomite emana de la noi insine stimate doamn.
    Cat priveste latura politica a acestui scandal tin sa va precizez ca din pacate sau din fericire PSD-ul a iesit din schema politica….

 26. Eu cred ca este destul de clar ca singurul partid deranjat de tam-tam-ul starnit de ministresa invatamantului a fost PSD. Altminteri, cum s-ar fi putut produce regretabila scapare spre presa a faptului ca partidul a chemat-o la ordine pentru faptul ca si-a facut datoria?!
  Daca dvs. faceti parte din PSD, atunci aceasta postare de pe blog e cel putin curioasa. Daca nu chiar suspecta.

  • Daca a devenit suspect sa aperi un principiu, inseamna ca societatea noastra e mai bolnava decat ne inchipuim unii dintre noi.

 27. d-nule mitre, multi din psd spun pe la colturi sau mai pe sleau ca sunteti terminat politic, e adevarat?

 28. Întrebarea pe care mi-o auto-adresez este cum pot alege cei de la Spiru Haret să nu respecte cerinţele Ministerului Educaţiei pe motiv că legea ar spune altceva decât ce cere Ministerul?

  OK! Nu sunt absurd. Dacă legea spune altceva, nu e normal să faci ceva ilegal numai pentru că cere un ministru sau un funcţionar public. Dar nu poţi deveni rebel pentru că că aşa consideri că e legal. Cei de la Spiru Haret ar fi trebuit să dea în judecată ministerul, încă de când a apărut această problemă (care nu s-a născut acum, este f. f. veche) şi Instanţa putea să hotărască ce şi cum anulând actele emise de guvern ce sunt ilegale, restabilind astfel un drum corect pentru universitate. Eu nu pot să nu mă gândesc că s-au dat şpăgi unor funcţionari de la minister. Mi se pare absurd ca cei de la minister să ştie că au acreditat 5.000 de diplome şi să nu observe că li se cer 50.000 de diplome. Era firesc ca cineva să-şi pună în acel moment întrebarea de ce are nevoie Universitatea Spiru Haret de atâtea diplome, era firesc să înceapă un scandal de la bun început. Gândesc deci că există o complicitate din partea unor funcţionari ai Ministerului Educaţiei, cel puţin aşa ar fi logic. Dacă mă înşel, îmi cer scuze… dar eu, să fi fost în poziţia de a elibera cu mult mai multe diplome decât cifra aprobată, mi-aş fi pus întrebări şi aş fi semnalat cuiva responsabil.

  Cei de la Spiru Haret vin cu nişte decizii vechi despre nişte Hotărâri de Guvern care nu au nici o legătură cu cele care intră în discuţie… este un total haos şi nimeni nu pare să-l descurce.

  Sunt un novice în drept şi tocmai de aceea mă întreb de ce nu face cineva un istoric al interacţiunii dintre Universitate şi Minister pe trei dimensiuni temporale:
  – Linia juridică, cu legile, hotărârile, ordinele, instrucţiunile de aplicare…
  – Linia interacţiunii Universitate-Minister, cu corespondenţa respectivă, cu cereri de acreditare, cu evaluări, controale…
  – Linia activităţii Universităţii.

  Prin acest mod simplu s-ar vedea imediat cine încalcă legea.

 29. @ Miron Mitrea

  Dumneavoastră nu consideraţi necesară o comisie de anchetă care să analizeze această problemă care se întinde pe mandatul foarte multor mandate de ministru al Educaţiei? Este evident că aici intervine o responsabilitate politică, este evident că există un prejudiciu public, de imagine şi de natură patrimonială, este evident că o rezolvare corectă a problemei înseamnă un surplus de imagine adus absolvenţilor pe piaţa externă a resursei intelectuale… de aceea întreb, de ce nu se face o comisie de anchetă?

 30. Hahalerele au scăpat trenul

  Pleacă bugetarii : revizorii de vagoane, macanicii de locomotive, personalul de tren, revizorii de ace, etc.
  Trenul Economiei Naţionale, pe locomotivă cu Băsescu, şi Boc agent la urma trenului, încărcat cu 2009 t diferite , fu scăpat din incompetenţa celor doi, care nu au făcut banala « probă de continuitate”. Secţia de remorcare, după o porţiune de palier şi aliniament, continuă cu pante iuţi şi lungi. intercalate între curbe foarte aspre, cu serioase limitări de viteză.
  Frânele automate nefuncţionând datorită întreruperii alimentării cu aer comprimat între locomotivă şi garnitura de tren, odată intrat pe panta economiei, capătă viteză din ce în ce mai mare, astfel că deraierea este inevitabilă. Zadarnic dă Băsescu semnale de “tren scăpat”cu fluerul locomotivei, iar Boc târăşte coasa pe capetele trverselor, dezastrul e iminent, în tren aflându-se vagoane cu azotaţi, cisterne cu gaze lichefiate, câtava vagoane cu muniţii de front
  şi două vagoane cu tezaurul lui Isărescu în drum spre o bancă evreiască, etc.
  Sunt avertizate staţiile, cantoanele, localităţile limitrofe căii ferate, organele de stat şi toate partidele politice.
  Un acar şomer care prindea broaşte pentru export Italia, pe malul unei mlaştini, lângă calea ferată cu pricina, aude semnalele disperate-repetate şi vede urcând pe aceiaşi linie un tren de călători expres eurpean, în grafic. Nu pierde timpul, face acul pe linia de evitare pentru trenul scăpat, care plonjează spectaculos în mlaştina destul de adâncă, şi repede dă oprirea trenului ce urcă, aşa cum învăţase încă din prima oră de profesională.
  Reia pescuitul de broaşte, când apar doi înotători speriaţi ce-l întreabă : unde ne aflăm ? Răspunde : cândva aici era România ! Îşi ia broaştele depozitate în cutie frigorifică, se urcă, fără bilet, în trenul expres european aflat în probe de frână, cu gândul la Roma unde-şi va valorifica batracienii…

 31. d-nul mitrea
  va astept la mine pe blog: Nutzi Udrea da in vileag o noua lista cu ziaristi manjiti… am lista

 32. Măcar d-ar pricepe la verticală

  Birema lui TB se află în proximă strâmtoare.
  Ocnaşii convertiţi duhnesc , pe gură, a putoare.
  Cârmaciul muribund dispune cu-ncăpăţânare,
  Să fie sabordată nava, cu echipajul în picioare !
  “A fi sau a nu fi” –a fost şi este eterna întrebare.

 33. Cu ocazia acestei zile in care mai adaugati un trandafir in buchetul vietii,va urez sa aveti parte de tot ceea ce va doriti in viata:dragoste,bucurii,ganduri senine,lumina in suflet,speranta intr.un viitor mai bun si un sincer si calduros”LA MULTI ANI”.
  Carmen Predescu.

 34. La Mulţi Ani, D-le Mitrea !
  Sănătate şi împliniri de suflet, vă doresc.
  Sibilla

 35. Multi ani fericiti ! vă doresc D-le Senator, aflat la
  vârsta puterii gândirii şi faptei.

  PS Suma cifrelor vârstei este egală cu cifra zilei de naştere,
  adică un semn de bunăvoinţă Divină pentru Leul ce sunteţi.

 36. Anvergura cartonată a lui Emil Boc nu este singura explicaţie! PSD a căzut la dimensiunea unui precupeţ.

  Nu mai are coerenţă şi anvergură politică. Acceptă să coabiteze la cârma unui dezastru pentru că aşa gândesc Mazăre, Dragnea, Vanghelie şi încă vreo câţiva care sunt obsedaţi să-şi facă plinul.
  arian Oprişan face jocurile în Vrancea şi mai vrea la ţuţuroi, iar Liviu Dragnea şi Bombonica mai au de pus dulceţuri şi murături la Alexandria!

  Micimea şi mizerabilitatea acestui Guvern neputincios vine dintr-o alianţă cu PSD-ul condus mai puţin de Mircea Geoană şi mai mult de Marian Vanghelie şi de Liviu Dragnea. Mi-e jenă să scriu că pe lângă aceştia Ion Iliescu şi Văcăroiu erau nişte clarvăzători. Făceau mişcări politice de maeştri cu tot stângismul lor enervant!

 37. @ Miron Mitrea
  Există o puternică campanie de intoxicare în ceea ce o priveşte pe doamna Andronescu.

  De exemplu, există titluri în ziare sub forma „Soluţie de criză: Ecaterina Andronescu îşi face amfiteatru de 10 milioane de euro”

  Nu am auzit nici o voce PSD care să sublinieze faptul că acest amfiteatru este prevăzut în bugetul din 2008, pe vremea premierului Tăriceanu, şi că deja s-au plătit nişte bani în 2008 şi nici că investiţia este eşalonată… Lumea înţelege din presă că doamna Andronescu îşi face aula acasă.

  Sunt foarte surprins că liderii PSD o cam lasă pe doamna ministru să se descurce singură. Nici măcar domnul Mircea Geoană nu i-a ţinut partea într-un mod categoric, ci, oarecum într-o bucurie de acaparare voturi, s-a exprimat pentru o soluţie evident în afara legii, nerepetarea examenului de licenţă. Acum câteva momente l-am auzit pe domnul Berceanu spunând că liderii partidelor stau acolo, în vârf, indiferent de ce reprezintă ei real, dacă aduc voturi. Mă gândeam că aceste voturi sunt un fel de pact cu diavolul. Oare chiar până aici am ajuns, o continuă piesă de teatru cu atitudine populistă menită să câştige voturi, indiferent de ce se întâmplă cu cele 21 de milioane de victime colaterale?

  Aştept în continuare o susţinere efectivă din partea PSD pentru „miniştri” de sacrificiu. Nu se poate ca doamna Ecaterina Andronescu şi domnul Ilie Sârbu, poate cei mai productivi miniştri actuali ai PSD (alături şi de dl. Ponta) să apară în presă pe liste de remaniabili. Vă rog frumos, interveniţi. Eu înţeleg că vin „prezidenţialele”, dar chiar să subjugăm bunul-simţ pentru alegeri, este prea mult.

 38. Să trăiţi bine…muribunzilor !

  Este sloganul d-lui preş., adaptat la legile “ECONOMIEI DE VIAŢĂ”, spre sfârşitul mandatului întâi şi ultimul, când s-a mai trezit niţel din beţia… succesului electoral manipulat. Legea economiei de …viaţă, în concepţia lui, fusese bişniţa, într-un sistem social care teoretic nu o accepta dar o practica generalizat, făcâdu-şi şi o supapă de prea plin – Legea 18 – actualizată şi..după. Dar şi în bişnăţă nu era vioara, acest rol revenind apropiaţilor sangvini care încheiau ciclul bani – marfă – bani, adică materializau plus-valoarea, de departe cel mai important, şi cu risc mare. D-l preş. dacă ar fi adoptat – ştiinţific- “bişniţa la nivel de Stat” (sau a adoptat-o, elementar ?) nu mai erau necesare tânguielile privind proasta utilizare a banilor de către precedenţii. Comportamentul giruietic pe care l-a manifestat consatant, este specific celor ce nu ştiu mai nimic spre a îndeplinii obligaţiile din fişa de atribuţiuni, pentru care nu au pregătire, experienţă şi vocaţie (conducător de glie ).
  Fi bărbat d-le preş.! recunoaşte că n-ai vână de mare şef, şi retrage-te – acuşi – cu câtă demnitate ţi-a mai rămas, spre binele tău şi al celor care ţin morţiş să nu fie… muribunzi.

 39. dar de se inghesuie asa toti sa si faca o facultate daca nu i ajuta capul…
  mai bine ar accepta ideea ca nu s capabili ptr ca oricum nu rezolva nimic cu o diploma luata pe nedrept

 40. d-le Mitrea , tot respectul pt dvs dar purtati o parte de vina pt halul in care a ajuns tara! nu ati stiut sa-l sustineti pe dl Nastase cand a trebuit ba mai mult chiar ati lovit in el cand era jos! acum va pare rau chiar daca nu recunoasteti! cu doar un pic mai multa sustinere din partea dvs si a d-lui Ponta ar fi ajuns presedintele tarii in 2004 iar acum alta ar fi fost situatia tarii………

  • Pentru halul in care a ajuns tara, da, toti politicienii purtam o vina. In ceea ce priveste alegerile prezidentiale din 2004, gresiti. Cred ca daca il intrebati pe Adrian Nastase o sa va spuna si el cine sunt vinovatii. Ei trebuie cautati printre cei care trag si acum sforile prin partid pentru grupul lor de interese.

 41. Se pare ca nu v-ati inselat vis a vis de ceea ce se intampla cu saniuta si ion vasile, dar oare nu dvs ati inceput mascarada asta cand cu „cel roz” l-ati dat jos pe nastase si cand ati crezut ca prostanacul va fii doar o marioneta?

 42. pt ca e un loc public de discutii, as vrea sa elucidati ceva:
  Artizanii puciului de la buzau sunt 2 oameni protejati si ajutati de dvs marcel ciolacu si dobrica asfalt. Asa ca unde e mana lui hrebe aici? si inca ceva. si dvs ati fii vrut sa-l dati jos pe ion vasile-nu prea-l iubiti.

 43. De ce ministrii trebuie chemati la comisii de ancheta iar pentru cetatenii de rand direct la Tribunal?Intra pe http://www.momentevesele.ro si citeste pamfletul in versuri Comisii de ancheta.

 44. optimistului defetist: atitudinea care se degaja din aceasta poezioara, altminteri foarte hazlie, aproape la limita plinsului, este exact aceeasi care a dus la situatia actuala a, hai sa zicem, invatamintului romanesc (daca nu si a tarii in ansamblul ei).
  Sa desfacem in propozitii: personagiul principal stie ca tara-i condusa doar de hoti (doar oamenii de treaba si onesti n-au ce cauta-n politica, right?). Si isi mai pune si problema ca ar fi pradata. Pai atunci, nu e un defetist, un lasa-ma sa te las? De ce nu pune mina pe ranga si spanga sa-i ia la omor pe toti hotii – dovediti -? Pai pentru ca e un lozer si un asistat social sau, in cel mai bun caz, unul care are nevoie de statul-protectionist, statul-tatuc. Pentru ca, daca nu, inseamna ca face parte din cealalta categorie, a celor insotiti cu hotii, cei carora le convine aceasta orinduire a raptului.
  Deci personajul nostru este cel care se auto-amageste cum ca in viitor s-ar putea sa fie mai bine, desi el nu face nimic pentru acest mai-bine colectiv, de vreme ce singurele lui preocupari sint cele personale si imediate (fututul si perpetuarea speciei sau genelor proprii).
  Deci personajul isi merita soarta.
  PS: puteti cenzura cuvintele care incep cu F (rapt, hoti, futut).

 45. cititi http://www.blog.grupul.ro si vedeti ce fac oamenii lui geoana

 46. d-nule mitrea, o intrebare scurta: sunteti corupt?

 47. nu stiu a cui este ideea ca doar cei care nu au dat sincer licenta , mor de frica si nu sunt in stare sa o dea iar, insa, tin sa precizez, exista situatia in care au trecut 2 sau trei ani de la licenta si poate am o varsta destul de inaintata si cu pretul distrugerii sanatatii mele am facut facultatea. Da, imi este frica enorm sa mai dau din nou examene pentru ca bolile care m-au distrus nu-mi permit efort intelectual absolut deloc. In cazul in care mi se va anula licenta , imi voi cauta dreptatea in Europa . Nu pot crede ca acest popor roman este credincios. Isi omoara semenul. Dumnezeu sa plateasca celor care ne distrug fara nici o problema de cuget
  Va multumesc ,oricum, pentru urmatoarea lovitura . Nu pot sa ma gandesc la samariteni.

 48. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: